България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение. Опозицията

...
България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение. Опозицията
Коментари Харесай

Денков и Тагарев пред НС: Няма да пращаме войски в Украйна, не сме подписали двустранно споразумение

България и Украйна все още не са обсъждали двустранно съглашение. Опозицията се пробва да взриви публичното мнение. Преди месеци аз споделих, че до момента в който съм министър-председател, в никакъв случай няма да има решение за изпращане на български войнции в Украйна. Това не се е трансформирало и няма да се промени.

 

Това съобщи от парламентраната естрада министър председателят акад. Николай Денков. 


Това, че различен политик слага този въпрос на интернационален конгрес - е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не подхожда на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на бойци в Украйна. Такъв въпрос не се разисква, посочи Денков.

 

" Подписахме декларация с министър-председателя на Украйна, която не поема нови отговорности за България. За момента не се разисква и не е обсъждано двустранно съглашение. Ако се пристъпи към подготовка на такова съглашение, то ще бъде импортирано за ратификация в Народното събрание ", съобщи Денков.

 

Министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че е подписал с украинския си сътрудник само писмо за планове и всичко, което постъпи като поръчка от украинска страна, ще бъде импортирано за разискване в Народното събрание.

 

" То е общ текст, в който удостоверяваме готовността ни да оказваме помощ с политически, дипломатически, филантропични и военни ограничения и разширяваме съдействието в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно деяние по него ще желае вашето утвърждение и при поръчка от украинска страна, имаме готтовност да продължим ", съобщи Тагарев.


Относно срещата в Париж, министър председателят означи, че на нея не се взимат решения. " Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да удостовери решенията. Ние изпращаме техническа и филантропична помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на Министерски съвет и Народно събрание.Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателят на Украйна е качена на уеб страницата на Министерски съвет, който желае може да я прочете ", добави още той.

Стигна се до замяна на реплики сред депутатите. Денков се обърна към " Възраждане " и техните гласоподаватели: " Това, което желая да кажа на хорта, които поддържат " Възраждане " е, че Русия е тази която потиска българските жители в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език ".

От Българска социалистическа партия пък поздравиха министър Тагарев по тази причина, че БТР-ите още не са изпратени на Украйна.  " Срещата в Париж беше работна за продан на отзиви. Тя не е планувана да взима решения и да подписва документи ", изясни Тагарев в отговор на въпрос на Българска социалистическа партия за визитата му в Париж. След изявлението му Гуцанов посочи, че не става дума за срещата в Париж, а за визитата в Украйна. На собствен ред Денков съобщи, че министър Тагарев не е бил в Украйна. 

 

България няма желание да разисква и изпраща български войски в Украйна, безапелационен бе и Тагарев.

 

" България е поела ангажимент да образова военнослужещи с решения на Народно събрание и съгласно стратегии на НАТО. Според стратегиите на НАТО, в България се образоват украински военни на британски език, без въоръжение. В тези стратегии сме оптимално транспарантни. Украински военнослужещи, учащи се с въоръжение в България - няма ", това съобщи Тагарев в отговор на въпрос на " Възраждане " дали в страната ни се образоват украински военнослужещи. 

 

Според Тошко Йорданов изказванията на Денков и Тагарев основават напрежение в обществото. " С вашето плямпане обезкървявате Българската войска. Вие не отговорихте съответно на нито един въпрос. Вдигнахте височайшите си тела и се разходихте до Украйна, с цел да се снимате. Много се веселя, че ви остават 3-4 дни ", сподели още той. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР